Sliter du med rotter?

Rotter er et problem i alle land. De trives godt i varierte miljøer, og finnes både utendørs og innendørs. I byene er det ofte i kloakknettet store bestander av rotter. De slår seg gjerne til i områder hvor de har god tilgang på mat og vann. Det er derfor lurt å holde orden på avfallshåndteringen.

Bilde av en rotte som skadedyr

Adferd

Rottene er sosiale flokkdyr med drektighetstid på 22 dager. Hvert kull består vanligvis av 8-12 rotteunger. De kan med andre ord formere seg temmelig raskt. Når vi snakker om rotter er det vanligvis brunrotta vi mener. Brunrottas kropp er ca. 25 cm lang, med en hale på ca. 18 cm.

Rotter beveger seg mellom rene og urene områder, og kan derfor medføre smittefare og bakterier. Rotter er sky dyr, og liker ikke å oppholde seg ute i det åpne rundt mye liv og støy. De foretrekker å bevege seg i rør, under gulv og bak vegger. Dør en rotte under gulvet eller i veggen kan dette gi svært ubehagelig lukt.

Skadeomfang

Rotter er årsaken til store økonomiske tap for mange. Rotter spiser nesten alt, men hovedsakelig menneskemat og dyrefôr. Skadene forårsaket av rotter finner man blant annet på:

  • Møbler, klær, dokumenter, malerier, bøker– hvor rotta gnager eller griser til med urin/ekskrementer
  • Gulv, vegger og tak i isolasjon– hvor problemer kan oppstå da lukten fra urin, ekskrementer og døde individer er særdeles sterk
  • Kan ødelegge fuktsperrer i hus– noe som kan føre til økt fuktighet og muggsoppdannelse
  • Gnag på elektriske ledninger, vann og avløpsrør– som i verste fall fører til fare for brann eller vannskader
  • Folkehelse – Ekskrementet til rotta er en smittebærer for sykdommer, og derfor helsefarlig for mennesker. En stor del av problemet rotter bringer til hjemmet er forurensning av matvarer
     

Bekjempelse av rotter

Rotter er intelligente dyr som oppdager trusler og unngår disse for å overleve. Bekjempelsen av rotter må gjøres riktig fra starten. Dette krever inngående kunnskap om rottenes adferd og levemåte.

Det første skrittet i bekjempelsen av rotter er å identifisere hvordan rottene tar seg inn i boligen. Disse stedene må deretter rottesikres for å hindre et gjentakende problem.

Rotter foretrekker å bygge reir i mørke, uforstyrrede områder. Ofte kan man se spor av rottelort som leder mot rottereiret.

Når reiret er lokalisert gjøres det en vurdering av hvilke foretak som skal igangsettes.

Vi anbefaler generelt ikke at det brukes gift innendørs for bekjempelse av rotter, da dette kan føre til at det blir liggende døde rotter i tak/vegger som kan gi store luktproblemer under forråtnelsen.

Rottesikring av bolig

Gjør det vanskelig for rottene å ferdes inn og ut av boligen din. Med musebånd eller børstelister kan et godt hinder være installert. Pass også på kritiske punkter i boligen, som overgangen mellom grunnmuren og nederste del av husveggen. eventuelle glipper bør tettes godt til. Også rundt kabler eller ledninger som går gjennom husvegg bør det tettes godt.

Har du hage bør den være ryddig. Ikke la det ligge plankehauger eller vedstabler hvor rottene kan gjemme seg. Det kan også være en idé å klippe plenen godt rundt selve husveggen. Har du søppeltønner utenfor huset må disse regelmessig tømmes helt, og kanskje også skylles godt. Gammel mat er delikatesser for rotter, og det samme er dyrefôr, fuglemat og komposthauger. Har du et rotteproblem bør alt som kastes av mat være godt pakket bort i tette poser.

Trær bør ikke vokse for nære ventiler og vinduer, og stiger bør ikke stå opp mot veggen over lenger tid uten tilsyn. Rotter er nemlig svært gode klatrere og kan komme seg inn i boligen på denne måten.

Vi tilbyr både forebyggende tiltak som sikring og tetting av bygninger mot rotter, og bekjempelse.

Vi kan også tilby serviceavtaler til offentlige og private, hvor vi forebygger mot rotte- og museplager.

Ta kontakt i dag for en gratis befaring!

La oss bidra til et velholdt og trivelig bomiljø

Vi er klare til å stille opp. Trenger du mer informasjon, eller har du noen spørsmål? Gi oss beskjed ved å fylle ut kontaktskjemaet nedenfor, så tar vi det derfra!

Bredt spekter av tjenester

Med et bredt spekter av profesjonelle tjenester, utfyller vi alle behov.

Kvalifisert personale

Vårt erfarne team av fagfolk sikrer høy kvalitet og pålitelighet med våre tjenester.

Rask respons

Våre ansatte gir god kundeservice, rask oppfølging og profesjonell hjelp.

Vil du at vi skal kontakte deg?

Fyll ut og send inn skjemaet, og vi vil kontakte deg så snart vi får mulighet.