Plaget av vånd?

Skadene forårsaket av vånd er hovedsakelig på underjordiske kabler, og røtter til frukttrær.

Bilde av en rotte som skadedyr

Er du plaget av vånd?

Vånd finnes i store deler av Europa. I Norge er den vanligst langs kysten, men finnes også i resten av landet. Man finner vånden i huler langs elvebredden, i grøfter, dammer og bekker. Hulene plasseres som oftest nært saktegående, rolig vann.

Vånden trives også godt i skogsfelt og hageområder. Om vinteren lever den under snøen.

Utseende

Våndens kropp er mellom 14 og 22 cm lang, med en hale på 5-7 cm. Den har et kort ansikt med små ører som så vidt er synlige. Kroppen er kompakt sammenliknet med rotter eller mus.

Vånden spiser hovedsakelig gress og planter som befinner seg i nærheten av vann. De spiser også frukt, kvister, knopper og røtter.

Parringstiden varer fra mars til sent på høsten. Drektighetstiden er lik rotter, ca. 22 dager. Vånden får opptil åtte unger.

Atferd

Vånden er dyktige svømmere og dykkere. I motsetning til rotter lever vånd ikke i større grupper. Vånden er territorial og markerer dette med latriner plassert enten nær reiret, hulen eller steder hvor den beveger seg ut i vannet. Latriner er en god indikator for tilstedeværelsen av vånd.

Skadeomfang

Skadene forårsaket av vånd er hovedsakelig på underjordiske kabler, og røtter til frukttrær. Vånden graver underjordiske ganger som kan gi store skader på plener i hager og parker. Vånden holder seg utendørs og finnes ikke innendørs.

Bekjempelse av vånd

Det kan være en utfordring å bekjempe vånd. Vånd spiser planterøtter, og disse inneholder vitamin k1, dette er motgift til vanlig rottegift.

Har du problemer med vånd i hagen? Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon om hvordan vi kan hjelpe deg å bli kvitt vånd.

La oss bidra til et velholdt og trivelig bomiljø

Vi er klare til å stille opp. Trenger du mer informasjon, eller har du noen spørsmål? Gi oss beskjed ved å fylle ut kontaktskjemaet nedenfor, så tar vi det derfra!

Bredt spekter av tjenester

Med et bredt spekter av profesjonelle tjenester, utfyller vi alle behov.

Kvalifisert personale

Vårt erfarne team av fagfolk sikrer høy kvalitet og pålitelighet med våre tjenester.

Rask respons

Våre ansatte gir god kundeservice, rask oppfølging og profesjonell hjelp.

Vil du at vi skal kontakte deg?

Fyll ut og send inn skjemaet, og vi vil kontakte deg så snart vi får mulighet.